Ziua Universală a IEI, 24 iunie, la Conacul Brătescu

Bran, România

Despre Ziua Universală a IEI

În data de 24 iunie 2016 am sărbătorit în Bran, la Conacul Brătescu, Ziua Universală a IEI. Ne-am făcut acest obicei bun şi credem că, prin această sărbătoare, reuşim să punem în valoare cultura românească.

Ziua Universală a IEI a devenit o sărbătoare globală. Cu acest minunat prilej, IA, cămaşa tradiţională românească, devine un simbol puternic nu numai al portului tradiţional, ci şi al culturii româneşti. Comunitatea La Blouse Roumaine este prima comunitate online dedicată IEI, simbol al culturii identitare româneşti. Aceasta a făcut din cămaşa românească un simbol universal – “IA este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.” (La Blouse Roumaine).

Trebuie să ştiţi despre Ziua Universală a IEI că a fost lansată de comunitatea La Blouse Roumaine în data de 7 ianuarie 2013. Ulterior, a devenit rapid un eveniment global, sărbătorit pe toate continentele şi de un număr foarte mare de țări.

Ziua Universală a IEI este sărbătorită în data de 24 iunie, în ziua Sânzienelor şi a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, în apropierea solstiţiului de vară. Această dată este plină de semnificaţii în cultura românească. De asemenea, ea marchează jumătatea anului sacru, religios.

Ziua Universală a IEI în Bran, la Conacul Brătescu

Culoarul Rucăr – Bran este un ţinut cu o cultură tradiţională foarte bogată. Acest lucru este vizibil şi prin prisma portului tradiţional (foarte bogat în simboluri).

Pentru a pune în lumină această bogăţie şi pentru a face şi mai frumoasă această sărbătoare, în data de 24 iunie, la Conacul Brătescu, am organizat una dintre cele mai mari expoziţii de ii şi costume populare tradiţionale din zona Braşov, Rucăr-Bran. Aici au fost expuse peste 30 de modele de costume tradiţionale din colecția Artizanat Râşnov. Foarte multe dintre aceste costume sunt vechi de zeci de ani, aparţinând zonei Rucăr-Bran. În cadrul evenimentului, s-au prezentat elementele specifice portului din această zonă, s-au explicat elementele care diferenţiază iile vechi, autentice de cele moderne, replici, care au “contaminat piaţa naţională”.

Acest eveniment a fost un prilej foarte bun de a reuni oamenii din zonă care iubesc tradiţia, înţeleg rolul ei pentru viitorul României şi care militează pentru promovarea valorilor româneşti în toată lumea. Mai multe detalii despre evenimentul din 2016 puteți găsi aici

Satul Bran are o simbolistică aparte şi prin prisma legăturii cu Regina Maria, promotoarea valorilor româneşti şi a IEI în toată lumea. Regina Maria şi-a petrecut o parte din viaţă la Castelul Bran.

Vom sărbători şi în 2017 Ziua Universală a IEI în Bran. Sperăm să strângem şi mai mulţi iubitori de tradiţii şi a valorilor româneşti.

Photo: Andreea Pasca, Impresum Studio

#ZiuaUniversalaAIEI2016 #ZiuaIEI2016 #ZiuaIEIBran #ConaculBratescuIA