Castelul Bran, frumusețe autentică la doi pași de Conacul Brătescu

Castelul Bran, România, Bran

Castelul Bran, cetate de piatră în Bran

Inițial cu scop militar de apărare, ridicat în secolul al XIV-lea, Castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brașovului în cea a Coroanei Ungariei. Acesta a fost donat în 1920 Reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. Ulterior, Castelul Bran a fost moștenit de către fiica sa, principesa Ileana, în 1948 fiind naționalizat și intrând în proprietatea statului român. În 1956 el a fost deschis vizitelor publice, între 1987 și 1993 fiind în proces de restaurare. Din 1993, Castelul Bran a fost deschis spre vizitare turiștilor din întreaga lume.

Castelul Bran, Castelul lui Dracula

Castelul Bran este cunoscut în întreaga lume sub numele de Castelul lui Dracula datorită legendelor care au făcut înconjurul lumii. Acestea au fost permanent alimentate de caracterul crud și faptele sângeroase ale Voievodului Vlad Țepeș – supranumit și Dracula. Vlad Dracul a reușit să impună o societate bazată pe onoare, lege și ordine. Legendele spun că dacă lăsai o cutie plină de aur în mijlocul drumului, nimeni nu avea curajul să o fure. Vlad Țepeș a crezut în rolul activ al fiecărui cetățean, în viața socială a comunității, prin urmare, el nu tolera cerșetorii și hoții. După ce i-a invitat pe toți aceștia la un mare ospăț, el a încuiat toate ușile salonului unde a fost servită masa de prânz și a ars clădirea cu toți cerșetorii și hoții prinși înăuntru.

Vlad Țepeș – spiritul dreptății absolute

Țepeș a fost foarte crud și cu boierii din acea perioadă, considerându-i cei mai mari dușmani ai lui. Cronicile spun că în 1459, în ziua de Paște, el i-a invitat pe toți proprietarii de pământ la sărbătoarea regală, unde a ucis bătrânii și i-a forțat pe ceilalți să meargă mai mult de 100 de kilometri pe jos la râul Argeș, cu scopul de a construi Cetatea Poenari ( de asemenea, numită Cetatea lui Dracula ). Există, astfel, o metaforă care spune că proprietarii de pământ erau vampiri care sugeau sângele poporului – moșieri care exploatau neloial masele, în scopul de a obține beneficii proprii. Cu intenția de a face dreptate oamenilor, acesta îi trăgea în țeapă pe deținătorii de pământ care nu se conformau legii.

Castelul Bran, astăzi

Astăzi, Castelul Bran este deschis 365 de zile pe an, continuând să spună povestea Reginei Maria, a 600 de ani de istorie, promovând frumusețea, cultura, tradițiile și bunul simț românesc.

Situat la 30 de km de Brașov, între Munții Bucegi și Piatra Craiului, Castelul Bran este un monument important atât datorită frumuseții sale, cât și a peisajului care îl înconjoară.

Castelul Bran găzduiește în acest moment Muzeul Bran. Acesta se întinde pe toate cele patru etaje ale castelului, fiind expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri.  Mai mult decât atât, în curtea castelului se află un mic muzeu al lumii satului. Aici poți regăsi case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran, cu elemente și motive tradiționale specifice zonei.

Castelul Bran, în apropierea Conacului Brătescu

Obiectivul turistic care a adus faima acestei aşezări omeneşti este situat la aproximativ 10 minute de mers pe jos de Conacul Brătescu. Fie că alegeți să ne vizitați în weekend sau în timpul săptămânii, stând la Conacul Brătescu, foarte aproape, la doar 10 minute de mers pe jos, veţi putea să vizitaţi Castelul Bran şi în momentele în care nu este sufocat de turişti (la primele ore ale dimineţii sau seara).

Noi ne bucurăm de frumusețea castelului în fiecare anotimp. De aceea, îi îndemnăm cu drag pe turiștii care ne calcă pragul să viziteze unul dintre cele mai frumoase și autentice locuri de pe tărâmul românesc, păstrat până în zilele noastre, Castelul Bran.
Sursa: castelulbran.ro, pure-romania.com

Photo: pure-romania.com